A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.
Rendben
Menü

Elfogy a kutyám!

Elfogy a kutyám!

A napokban többször is felmerült a fogyás, mint téma a boltban, ezért gondoltam, hogy írok erről egy rövidebb összefoglalást, hogy mikortól számít kutyád soványnak és mivel tudod a kalóriabevitelét növelni.

 

Lehet, hogy már neked is feltűnt, hogy miután átálltatok BARF-ra, kicsit szálkásabb, kevésbé gömbölyű a kutyusod. Ez teljesen normális, sőt a szénhidrátok hiánya miatt ez szinte elkerülhetetlen. Egy BARF-os kutya jóval izmosabb és szálkásabb, mint tápos társaik. Még egy jó minőségű táp szénhidrát tartalma is meghaladja a 40%-ot, ez most jelenleg pár százalék. Az, hogy a kutyád kicsit vékonyabb egészségesebb, mintha kicsit ducibb lenne. Nagyon megdöbbentő, hogy mennyi túlsúlyos kutya van, igazából a szemünk szinte hozzá van szokva a kövér, lihegő, hordótestű Fifikékhez, ezért sokszor a normál kinézetű, vagy sportos kutyákat azonnal betegesen soványnak titulálják. De valóban van egy határ, amikor soványságról beszélünk, és ez bizony előfordulhat nálatok is, főleg, ha nagyon alacsony zsírtartalmú húsokkal (nyúllal, csirkével, fürjjel) etetsz.

A kulcsszó az ’ívek’. Ha felülnézetből és oldalnézetből is megvannak az ívek, a borda minimálisan, a csigolyák pedig nem tapinthatóak, akkor egy fitt, egészséges kutyusról beszélünk. Az alábbi kép segítségedre lesz:

 

 

Ha ezek alapján úgy gondolod, hogy kutyusod sovány, akkor az alábbiakat teheted:

-zsírok: azt tudtad, hogy egy kutya a napi energiaszükséglete nagy részét a zsírokból fedezi? Sokan úgy gondolják, hogy a fehérjéből, vagy a szénhidrátokból kapja a legtöbb energiát, azonban ez nem igaz. A legfontosabb a zsír. Vagyis, ha szeretnéd, hogy kutyád fedettebb legyen, etess zsíros húsokat, csontos húsokat: lazac, kacsa, bárány. Add oda neki oda a bőrt, a zsíros, faggyús részeket, adj több nyesedéket, adhatsz még kókuszolajat, vagy lazacolajat is pluszban. Általánosságban elmondható, hogy 20-25% zsírtartalom mellett megfelelő kalóriamennyiséghez fog jutni kutyusod. Fontos, hogy ne vidd túlzásba, mert könnyen hasmenése lehet, fokozatosan szoktasd hozzá a zsírosabb részekhez. Májbetegség esetén konzultálj állatorvosoddal.

-emelt adag: nem célszerű túlzottan megemelni a napi adagját kutyusodnak, azonban minimálisan emelhetsz a napi adagján. Ilyenkor napi 2x, 3x etesd kutyusodat és fokozottan figyelj arra, hogy evés után ne rohangáljon, mert megnőhet a gyomorcsavarodás esélye.

-egészséges bélflóra: jó bélflóra = jó emésztés = jó hasznosulás. A bélflórával általában senki sem foglalkozik, csak akkor, ha baj van. Pedig nagyon fontos szerepet tölt be, mind az immunrendszer hatékony működésében, mind az emésztésben. Tarts egy 2 hónapos bélflóra helyreállító kúrát. Erre tökéletesen alkalmas a Symbiopet, Norma-Q, vagy a huminsav.

-szénhidrát: a szénhidrátok hasznosulása rossz, nem testazonos fehérje, vagyis a kutya szervezete nehezen tudja energiává alakítani. Amint az elején említettem, egy átlagos táp szénhidrát tartalma 40-50% is lehet, ezért olyan nagy a tápos kutyák kakija. Azonban hízlalás esetén adhatsz neki 5-10%-ban jó minőségű gabonát. Ilyen például a barna rizs, hajdina, chia mag, zabpehely, árpapehely, kuszkusz, puffasztott rizs.

 

Keresés