Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Hőség bundában, négy lábon

Hőség bundában, négy lábon

Bár ilyen enyhe nyarunk már több éve nem volt, azonban az elmúlt hetekben beköszöntött a jól ismert kánikula. Mind kétlábú, mind négylábú társainkat megviseli a rekkenő hőség, azonban, míg mi, emberek képesek vagyunk izzadni, ruhát ledobni, addig a kutyákkal egészen más a helyzet.

 

Amikor egy kutyának melege lesz, gyorsul a pulzusa, elkezd lihegni, mely segítségével megkezdődik a test hűtése. A kutya lihegésével elpárologtatja a nyelvén, valamint a szájnyálkahártyáján található nyálat, így hőmérséklet csökkenést ér el, valamint a tüdőbe kerülő hűvösebb levegő is csökkenti a testhőt.

Füleiben kitágulnak az erek, melyeken keresztül jelentős hőt képes leadni. A fül kitágult ereibe kiáramlik a testmeleg vér, majd a vékony bőrön keresztül lehűl és visszaáramlik a testbe, mindez nagyon gyorsan és sokszor végbemegy.

Ha nagy a baj a kutya hasonlít egy habzó szájú, kitágult pupillájú, csapzott, hiperventilláló szőrcsomóra. Ilyenkor a test 120%-on működteti a légkondiját, azonban ha ez nem elég, akkor beáll a hőguta. Az alábbi felsorolásban összeszedtük a hőguta testi tüneteit:

-piros, lila nyelv és szájnyálkahártya

-a kutya nem találja a helyét, nyugtalan, majd bágyadt lesz, és alig mozdul

-szédeleg

-bő nyáltermelés, a nyál "csüng" a kutya állán, a nyála sűrű és ragacsos

-magas testhőmérséklet: 41-42°C felett

-hányás, hasmenés

-tág pupillák

-extrém gyors légzés, hiperventilláció

-a vér besűrűsödik, vérrög képződhet

-súlyosabb esetben: eszméletvesztés, szervkárosodás, fehérje kicsapódás, kóma, halál

 

 

A hőguta azonnali kezelése:

-a kutyát sürgősen helyezzük árnyékba, vigyük légkondicionált helyre

-nagyon fontos test azonnali hűtése, de nem drasztikus módon, jó gyakorlat például a test vizes törölközővel borítása, szőr benedvesítése

-fejet hűtsük vizes lepedővel

-itassuk hűvös vízzel a kutyát, amennyiben képes rá

-ha jobban van, pótoljuk az elvesztett ásványi sókat, elektrolitokat (pl.: Hydra-Q-val)

-szállítható állapotban mindenféleképpen vigyük el állatorvoshoz

 

Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért! Nem kell hatalmas változtatásokat véghezvinnünk kánikula idején, nagyon egyszerű dolgokkal menthetünk életet, a Kiskedvencünk életét. Az alábbi dolgokat tartsuk be hőség idején:

-tilos melegben a kocsiban hagyni a kutyát: sokszor úgy érzem, hogy ez egy soha véget nem érő probléma lesz, de hiszem, hogy minél többször látják, hallják az emberek, annál jobban megmarad a köztudatban: gyereket, kutyát, sőt semmilyen élőlényt nem hagyunk forróságban, a kocsiban.

-figyeljünk a kutyus folyadék bevitelére, rendszeresen cseréljük a vizét, főleg, ha felmelegedett, vagy koszos. Sétákra vigyünk magunkkal vizet, melyből a kutyát is itassuk meg.

-napközben tartsuk úgy a kutyát, mint egy testápoló krémet: hűvös, fénytől védett helyen. Adjunk neki napi egyszer kutyafagyit (pl. Petpertu kutyafagyi), mely segíti a nyelv lehűlését, ezáltal a kutya testhőmérsékletének szabályozását is.

-ha napon leégett a kutya orra, kenjük be aloe géles orrápolóval

-nagyon fontos, hogy betonon kizárólag a saját kezünkkel való tesztelés után sétáljunk a kutyánkkal. Amennyiben megtörtént a baj, és megsérült a mancsa, kenjük be naponta 3x mancsápolóval.

-igyekezzünk kora reggel, vagy késő este sétálni a kutyánkkal, kerüljük a megerőltető testmozgást, ha lehet menjünk vízpartra

-a rövid orrú kutyások tudják, hogy a hőség igazán életveszélyes tud lenni. Számos francia buldogos, boxeres, mopszos gazdi fordult hozzám kutyusa légzési, nyelési problémáival kapcsolatban, minden esetben rengeteget segített nekik a Q-Resp. Nyáron tartsunk egy 3 hónapos Q-Resp & Summer-PET kúrát, mellyel nagymértékben segíthetjük kutyánk oxigénfelvételét és a nehézlégzésének megszűnését.

 

 

Kis odafigyeléssel nagy problémákat előzhetünk meg.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog hőség hőguta elsősegély

Keresés