A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába. Rendben
Menü

Vedlésre fel!

2019. 03. 07. 17:36:00
Vedlésre fel! Itt a tavasz, csicseregnek a madarak, nyílnak a virágok, ébredezik a természet és ismét tele a lakás szőrrel.  

 

Jön a tavaszi vedlési időszak, ami néha kicsipkézi a Gazdik idegrendszerét, egy-egy fésülés után 1 kutyából kijön egy másik. De mit is tehetünk azért, hogy megkönnyítsük mind a saját, mind a Kiskedvencünk életét? Narozsnik Brigi kutyakozmetikussal beszélgettünk a vedlésről:

 

 

Kerekes Eliza: Mit kell tudnunk a szőrzet felépítéséről?

Narozsnik Brigitta: A szőrzet elszarusodott hámsejtekből, főleg fehérjéből és keratinból áll. Háromféle szőrből épülhet fel:

  • Koronaszőrből: ez a leghosszabb, vastag, és velőállománnyal rendelkezik
  • Fedőszőrből: vékonyabb, és zártabban takar, mint a koronaszőr
  • Pehelyszőrből: nincs velőállománya, a fedőszőr alatt található. Funkciója, hogy védje a test melegét, vedléskor nagy mennyiségben távozik

 

K.E.: Van-e különbség a tavaszi és az őszi vedlés között?

N.B.: Lényegében nincs különbség, hiszen a szőrzet folyamatosan fejlődik, mely végül elhal. Tavasszal viszont főleg a kint tartott kutyáknál intenzívebb a vedlési folyamat.

 

K.E.: Kinti és benti kutya is átesik a vedlésen?

N.B.: Természetesen.

 

K.E.: Miben jobb egy kutyakozmetikus aljszőr-szedése, mint az otthoni fésülés?

N.B.: Először is nagyon fontos, hogy a gazdi otthon is ápolja a kutyusát. Fésüléssel elkerülhető a csomós, beállt szőrzet.

Egy kutyakozmetikus viszont szakszerűen tudja ellátni kedvenceinket, hiszen egyes fajtákat trimmelni kell, mások északi kettős szőrzettel rendelkeznek – ahol aljszőrt kell eltávolítani; vagy éppen folyamatosan növő szőrük van (pl.: yorkshire terrier, bichon havanese), ami szintén más ápolást igényel.

A szőrzet fajtáját tekintve rövid szőrű, sima szőrű, drótos szőrű, szálkás szőrű, vegyes szőrű, hosszú szőrű, félhosszú szőrű, északi kettős szőrű, nemezes szőrű és kopasz lehet. Egy kutyakozmetikus felismeri kutyánk szőrtípusát, és annak megfelelő eszközökkel, kozmetikumokkal látja el a fajtajelleg megőrzésére törekedve.

 

K.E.: Télen is fürdethetjük kutyánkat?

N.B.: Bent tartott kedvencünket természetesen lehet, viszont kint tartott kutyáknál csak nagyon indokolt esetben szoktam ajánlani, azt is csak akkor, ha a gazdi minimum 2-3 napig biztosítani tudja számára a meleg és száraz környezetet!

 

K.E.: Milyen gyakran járjunk kutyakozmetikushoz?

N.B.: Ez szőrtípus -, illetve fazonfüggő, általánosságban 4-8 hetente lenne ideális, hogy kutyánk jól érezhesse magát a bőrében.

 

Köszönöm Brigi a szakszerű, de mégis érthető válaszaidat! Vásárlóimnak tiszta szívből ajánlom a kutyakozmetikádat, melyet bejelentkezés után Szegeden, a Kereszttöltés u. 23 szám alatt, Lulu kutyakozmetika néven találnak meg. (https://www.facebook.com/lulukozmetika/)!

 

A táplálkozás is fontos! A rendszeres fésülés és aljszőr eltávolítás mellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal is segíthetjük a vedlési folyamatokat. Ilyen „csodaszer” például a sörélesztő, a spirulina, a hidegen sajtolt lazacolaj.

 

 

Úgyhogy Gazdik: elő a kutyakozmetikus számával, elő a Zooro-val és a sörélesztővel: vedlésre fel!

 

 

 

Keresés