A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.
Rendben
Menü

Jó bélflóra = jó immunrendszer?

Jó bélflóra = jó immunrendszer?

A bélflóra mind az embereknél, mind az állatoknál egy elhanyagolt téma, pedig nagyon fontos szerepet tölt be az egészség megtartásában.

Nézzük a kutya bélrendszerét, 2 részből áll: vékonybél, vastagbél. A vékonybélbe ürül az emésztőenzimekkel keveredett gyomortartalom, itt folytatódik a tápanyagok felszívódása, a táplálék tovább bontása. A bélbolyhok megnövelik a bél felszínét, sokkal több tápanyag tud felszívódni, rövidebb idő alatt.

A vastagbélben történik a víz felszívódása, a széklet besűrűsödik, majd a végbélen keresztül távozik. Mind a vékonybélben, mind a vastagbélben találhatók egyedi, szimbiózisban élő mikroorganizmusok, ezeket összességében bélflórának hívjuk.

A bélflóra összetétele nagyon speciális, még a kutyáknál is eltérő. Megfigyelték, hogy teljesen más bélflórája van egy tápos, szénhidrátos kutyának, mint egy nyers húsos, fehérjében gazdag táplálékkal etetett kutyának. Ez a különbség nagyrészt átállásnál szokott kiderülni, amikor az első nyers húsos vacsi visszajön, vagy foscsika lesz belőle. Ilyenkor sok gazdi bepánikol, és elkönyveli, hogy az ő kutyájánál „nem működik” a nyers étrend, holott csak időt kellene hagynia a bélben élő baciknak, hogy alkalmazkodjanak a merőben más táplálékhoz.

 

A bélflóra nagyon érzékeny, már féreghajtózás hatására is gyengülhet, pedig az immunrendszer jelentős részét a bélflóra teszi ki. Na, de hogyan segíti a mindennapos patogén mikrobák elleni harcot a bélflóra?

A kutya bélrendszere nagyon rövid, pontosan azért, hogy az esetlegesen bejutott kórokozók minél hamarabb távozzanak a testből. Egy jó bélflórájú kutya akár a dögöket is meg tud enni probléma nélkül. Reggel bemegy a husi, pár órán belül már kint is van a végtermék.

A bélflórában található hasznos bacik nem engedik, hogy a bélben található kórokozók áthatoljanak a bélfalon és bekerüljenek a véráramba, valamint a jó bacik automatikusan kiszorítják a kórokozókat, még mielőtt azok túlzottan elszaporodnának.

 

                              

                                

Mitől sérülhet meg a bélflóra?

-helytelen táplálék: sok színezék, glutén, aromák, tartósítószerek

-antibiotikumok szedésétől

-féreghajtózástól

-stressztől: tűzijáték, vizsga, állatorvosi vizit, kocsikázás, bármi, amitől a kutya rosszul érzi magát

-férgektől

 

Mi történik, ha megsérül a bélflóra?

A patogén kórokozók elszaporodnak: gombásodás, bélgyulladás alakulhat ki. A kutya megbetegedhet: kennel köhögés, influenzaszerű tünetek, bakteriális fertőzések. Növekszik a daganatos megbetegedések előfordulásának lehetősége, sőt nagyban növeli az allergia kialakulását/erősödését. Összefoglalva, ha gyenge a bélflóra, gyenge az immunrendszer is.

No, de semmi pánik, a bélflóra megbocsátja az ellene elkövetett kegyetlenkedéseket, egy kis törődéssel vissza lehet őket csalogatni a bélrendszerbe.

 

 

Hogyan erősíthetem a bélflórát?

-helyes táplálékkal: semmi glutén, semmi színezék, állati-növényi melléktermék, aroma stb.

-probiotikus készítményekkel: sokan humán készítményt adnak a kutyájuknak, amivel nem ártanak, de egy részét akár a csapba is kiönthetnék, mivel egy ragadozó állat bélflórája teljesen más, mint a miénk. Nagyon kis része fog csak hasznosulni. Speciálisan, kutyáknak készített probiotikumok: emBIO, Symbiopet.

-bélfóra tápláló anyagokkal: ezek a meglévő flórát táplálják, így segítik az erősödését, ilyen pl. a norma-Q

-kefírrel: önmagában nem elég egy antibiotikum kúra esetén, de jó kiegészítése lehet a probiotikus kezelésnek, segíti a még meglévő hasznos bacik elszaporodását.

 

 

 

Remélem, tudtam segíteni, hogy Kiskedvencednek minél jobb legyen az egészsége, amennyiben bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan nekem a kerekes.eliza@barfood.hu-ra.

 

 

 

Keresés